Blog

NK Functional Fitness 2019

Op 29 en 30 juni werd de finale van het NK functional fitness gehouden. Om hieraan mee te doen werden er eerst Qualifiers gehouden. De beste 20 mannen (en 20 vrouwen en 5  teams) mochten naar deze finale. De beste 3 mannen en vrouwen en het beste team mag zich voor Nederland uitgeven op het WK Functional fitness in Malmö, Zweden in september.

Graag deel ik mijn ervaring en leerpunten met jullie.

Qualifier (april 2019)
De qualifier bestond uit 3 testen gericht op aerobic capacity, strength en body weight skill.
Aerobic capacity: 2 km roeien. Niet mijn sterkste punt en op de 13e plaats
Strengt: 3 verschillende soorten overhead press. Met een totaal gewicht van 260kg kwam ik op de 11e plek. Wel tevreden, maar zou beter moeten.
Body weight skill: mijn sterkste punt en met 202 herhalingen op de 6e plek.

30 april: Yes! mail dat ik ben gekwalificeerd voor de finale op de 9e plek! Op naar het NK!

Voorbereiding
Tijdens mijn trainingen mijn cardio opgeschroefd want daar kwam ik het slechtste uit de kwalificaties.
Eind mei werden de workouts van de finale bekend gemaakt. Daar stonden 2 oefeningen die ik nog nooit had gedaan: skiën en free handstanding push ups. De laatste vier weken flink geoefend op de handstand, omdat ik dit nog niet kon. Ik was bang dat ik het niet zou kunnen en ik de workout tijdens de finale niet zou kunnen afmaken. De overige training heeft hier wel onder geleden. In de laatste week kwam ik erachter ik een aantal oefeningen niet zo goed beheerste dan ik dacht.

Finale (juni 2019)
De finale wordt op 2 dagen (29 en 30 juni) gehouden waarbij 6 testen worden afgenomen gericht op: Aerobic capacity, Strenght, Body weight endurance, Body weight skill, Mixed modal en Power. Deze dag werd ook de volgorde en reps bekend. Daaruit bleek dat de free handstanding push ups als laatste onderdeel van een lange workout geplaatst was. Niet zo slim dus dat ik dit zo belangrijk had gemaakt.

DAG 1:
Helaas niet goed geslapen deze nacht, maar mijn voeding en vocht is op orde en chauffeur/coach is geregeld. Met een gezonde spanning vertrekken we om 7:45u naar Utrecht. Om 9:00u werden we verwacht waarna om 10:00u de 1e test zal beginnen.

Test 1: Aerobic capacity: skiën, airbike, roeien.  3x 75 kcal in 15 min.
Doordat ik nog nooit had geskied en hierdoor ben ik bewust niet te hard van start gegaan al kwam ik toch als 1e van de heat van de skier af. Ik ben te gehaast begonnen aan de airbike, hier had ik beter wat rust kunnen nemen om wat te drinken. Als 2e van de heat naar de roeier. Ook hier had ik achteraf niet te gehaast moeten zijn met de transitie en mijn handen moeten drogen voor meer grip tijdens het roeien. Hier heb ik veel kracht en tijd mee verloren. Uiteindelijk 11e plek bemachtigd op deze test. Eigenlijk wel tevreden, want een betere plek dan de kwalificatie.

NK functional fitness skiën

Test 2: 29 juni
Strength: squat complex (2x front squat, 2x overhead squat, 2x back squat) time cap 4 min, hang power clean (5 reps, max gewicht) time cap 4 min, split snatch (1RM) time cap 4 min.
Ik begon met de squat complex met als doel 80kg. De eerste poging op 75kg, die ging goed. Hierna op 80kg en ging ook goed. Door naar de hang power clean en hier 1 poging gedaan met 85kg om energie te sparen voor de split snatch. Hier heb ik drie pogingen voor gedaan met als doel 80kg. 1e poging 75kg, 2e poging 80kg en heb ik niet goed uitgevoerd waardoor ik het gewicht gebogen armen heb opgevangen, maar wel heb kunnen afmaken mede door het gejuich van het publiek en coach. Ik had nog 3 min over en mijn coach adviseerde om toch nog een poging met 82kg te proberen. Dit keer ging het perfect en super makkelijk. Een nieuw PR weggezet! En op de 11e plek blijven staan op het leaderbord.

NK functional fitness squat complex

Test 3: body weight endurance: Bar muscle ups, push ups, chest to bar pull ups, air squats, toes to the bar en burpees in een ladder van  5-4-3-2-1-2-3-4-5. Dit is mijn beste onderdeel. We zijn van start gegaan in de workout en lag al snel als eerste in de heat. Maar naar set 3 kwamen de naweeën  van de skiër… verzuring in de lets en de bar musle ups begonnen op te breken. Hierdoor ben ik harder gaan knijpen in de stang en kreeg ik 4 bloedblaren op mijn handen. Dit was funest. Ik heb de workout nog wel afgemaakt, maar ben als 13e geëindigd waar ik zeker bij de eerste 8 had willen zitten.

NK Functional fitness body weight endurance

NK functional fitness bloedblaren

DAG 2: 30 juni
Een goede nacht gehad, maar behoorlijk last van mijn bloedblaren op mijn handen en mijn schouder voelt niet goed aan (dit als gevolg van de snatch van 80kg die ik met 1 arm omhoog heb geduwd). Wat te doen…

Uiteindelijk besloten om niet door te gaan om geen blessure op te lopen en mijn handen te laten genezen.

 

Het was een mooie ervaring, veel geleerd en nu terug naar de tekentafel om mijn trainingen te verbeteren om volgend jaar een nieuwe poging te maken. Ik baal flink, maar soms moet je afwegen of het waard is om door te gaan of te luisteren naar je lichaam. Als ik in de top 5 had gestaan was ik mogelijk wel doorgegaan, maar met mijn 12e positie was een mogelijke blessure niet waard.

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar het overzicht
Geïnteresseerd in onze mogelijkheden of een proefles aanvragen?

Neem contact op!

Stel je vraag Gratis proefles