Blog

Alcohol en (kracht)sport

Alcohol wordt als genotsmiddel geaccepteerd in de maatschappij, maar het is ook een verslavend middel. 12% van de Nederlanders zijn zware drinkers (bron: CBS).  Naast de  verslavende werking zijn er ook veel andere negatieve effecten: meer kans op kanker, leveraandoeningen, hersenaandoeningen en diabetes.

Daarnaast levert alcohol net als koolhydraten, eiwitten en vetten ook calorieën. 2 glazen alcoholische drank levert ongeveer 10% van je benodigde energie op één dag. Alcohol is een gifstof voor het lichaam en wordt daardoor als eerste door de lever verwerkt. Suikers komen op de tweede plaats en hebben daardoor meer kans om opgeslagen te worden als vetmassa. Door alcohol wordt ook je honger versterkt, waardoor je te veel en vaak ook ongezond eet.

En zeker niet te vergeten alcohol en (kracht)sport gaan niet samen:
1. Alcohol zorgt voor meer vochtafscheiding waardoor je uitgedroogd raakt en je spieren niet kunnen herstellen (er kunnen namelijk geen voedingsstoffen in de spiercel komen).
2. Alcohol remt de anabole processen (spieropbouw) en heeft juist een katabool effect (spierafbraak) tot gevolg. Zelfs een eiwitshake remt deze spierafbraak niet en heeft dus ook geen zin.
3. Alcohol stimuleert de aanmaak van het stresshormoon cortisol, wat zorgt voor opnieuw spierafbraak.
4. Alcohol verhoogd je testosteron, positief zou je denken, maar de receptoren waar het testosteronmolecuul zich aan moet binden dalen. De testosteron heeft dus geen functie.

Bekijk hier een mini-college over alcohol en sport van sportdiëtist Floris Wardenaar

Terug naar het overzicht
Geïnteresseerd in onze mogelijkheden of een proefles aanvragen?

Neem contact op!

Stel je vraag Gratis proefles