Blog

Hip Hinge

De hip hinge is de belangrijkste beweging bij krachttraining die je goed moet beheersen aangezien dit bij vrijwel alle oefeningen waarbij je op de grond staat terugkomt (deadlift, rack pull, box squat en kettlebell swing).

Houding
Bij de hip hinge beweegt de heup naar achteren en buigt het bovenlichaam tegelijkertijd naar voren waarbij je een rechte rug en een neutrale hoofdhouding hebt.

De hip hinge is een moeilijke beweging om aangeleerd te krijgen, zeker als je over een slechte mobiliteit beschikt. Alle romp- en beenspieren, maar ook een groot aantal rug- en schouderspieren hebben aanhechtingspunten aan de heup. Deze spieren moeten tegelijkertijd arbeid verrichten om de hip hinge goed uit te voeren.

Wanneer je de hip hinge niet beheerst, heb je grotere kans op blessures. Oefeningen zoals de squat en deadlift met veel gewicht is daarom bij een niet correcte hip hinge onverstandig. Hierdoor wordt je mobiliteit nog slechter en nog meer kans op een blessure.

Voor een juiste hip hinge is een goede heup mobiliteit en stabiliteit nodig. Helaas zijn bij veel sporters de bovenbeenspieren (quadriceps) sterker dan de spiergroepen die moeten zorgen voor stabilisatie van het lichaam. Ook heupproblemen, te strakke hamstrings en een zwake core unit (rompspieren) zijn factoren die zorgen voor een verminderde stabiliteit. Bij dominante quadriceps wordt er tijdens een oefening het gewicht verplaatst om vooral gebruik te maken van je bovenbeenspieren waardoor de oefening verkeerd wordt uitgevoerd.

Goede basis
Een goede en sterke hip hinge zorgt voor een goede basis voor onmisbare oefeningen zoals de deadlift, squat en kettlebell swing met zwaar gewicht. Tevens zal het lichaam over meer kracht, mobiliteit en stabiliteit beschikken.

Als kind hadden we een perfecte houding met een rechte rug, maar door verkeerd bewegen, eenzijdig of verkeerd trainen en vaak een zittend bestaan gaat de rechte rug verloren. Een rechte rug aanleren is daarom het eerste wat je moet doen.

Aanleren hip Hinge
Een goede manier om de rechte rug houding aan te leren is door middel van een stok. De stok loopt over de wervelkolom en moet continue contact houden met de bilspieren, bovenkant van de rug en het achterhoofd.

Terug naar het overzicht
Geïnteresseerd in onze mogelijkheden of een proefles aanvragen?

Neem contact op!

Stel je vraag Gratis proefles