Blog

Mobility

Mobiliteit en flexibiliteit worden vaak samen genoemd, maar zijn niet hetzelfde. Mobiliteit is de bewegingsvrijheid van een bepaald gewricht. Flexibiliteit staat voor de rekbaarheid van zachte weefsels (spieren, zenuwen, pezen en huid). Zonder flexibiliteit kan er geen goede mobiliteit zijn.

We worden allemaal geboren met een goede mobiliteit van de gewrichten. Echter door onze zittende leefstijl wordt onze mobiliteit van de gewrichten verminderd. Het lichaam lost dit op door de gewichten een minder natuurlijke beweging te laten maken. Als deze beweging met zware gewichten of vaak wordt uitgevoerd, kunnen gewrichten worden overbelast en ontstaan er blessures. Daarnaast heeft een verkeerd bewegingspatroon meer energie nodig om uitgevoerd te worden en betekent dus verminderde prestaties.

Een voorbeeld: Tijdens een squat zijn je enkels, knieën en heupen de gewrichten die de beweging uitvoeren. Wat doen deze gewrichten als je een squat maakt?

  • Enkels: om voldoende diep te kunnen zakken heb je flexibele enkels nodig. Heb je deze niet dan zal het lichaam dit compenseren door je hielen van de vloer te tillen en sta je daardoor minder stabiel.
  • Knieën: wanneer je knieën (of de spieren erboven of eronder) te strak zijn, is het lastig en soms zelfs pijnlijk om diep te squaten. Zeker voor diegene die ooit een knieblessure hebben gehad. Door je knieën te ontlasten, leg je meer druk op de andere gewrichten (enkels en heupen) en is de uitvoering van je squat niet correct.
  • Heupen: hier hebben de meeste mensen last van, vooral diegene met een zittend beroep. Niet-flexibele heupen zorgen ervoor dat je rug buigt als je squat. Er komt dan te veel druk op je wervelkolom.

Middels een Functional Movement Screening (FMS) kan er worden bekeken hoe je Range of Motion (ROM) is. Bij een Functional Movement Screening worden o.a. de stabiliteit, mobiliteit en flexibiliteit gemeten aan de hand van 7 verschillende tests. Elke afgenomen test wordt met een score beoordeeld, waarbij tijdens de uitvoering wordt gelet op pijn, beweeglijkheid en compensaties. Middels kettlebells, barbells, resistance bands en het eigen lichaamsgewicht werk je aan meer mobiliteit en flexibiliteit.

 

fms_functional_movement_screen

Functional Movement Screening

Terug naar het overzicht
Geïnteresseerd in onze mogelijkheden of een proefles aanvragen?

Neem contact op!

Stel je vraag Gratis proefles