Blog

Training met losse gewichten

De huidige sportscholen staan vol met apparatuur die je helpen fit te worden. Uit onderzoeken blijkt dat trainen met losse gewichten (o.a. dumbell, barbell, kettlebel) en het eigen lichaamsgewicht beter is.

Coördinatie spieren
Vaak zijn fitnessapparaten bedoeld om één of twee spiergroepen per keer te trainen. Het apparaat is namelijk zo afgesteld om in een bepaalde houding die ene beweging uit te voeren. Gebruik je juist losse gewichten in multidimensionale oefeningen dan zijn er verschillende spieren tegelijk aan het werk. Je spieren verplaatsen daarnaast niet enkel een gewicht, maar moeten het ook stabiliseren. Hierdoor gebruik je ook de onderliggende spieren, pezen en gewrichten en niet enkel de hoofdspiergroep wat beter is voor de coördinatie van je spieren. Ook de gewrichten maken een meer natuurlijke beweging en blijven daardoor soepel.

Geen lichaam is gelijk
Ben je klein of juist groter dan het gemiddelde of heb je een brede bouw? Dan kan het best zijn dat de oefeningen op een apparaat net niet op jou lichaam kan worden afgesteld en dat zorgt voor onnatuurlijk uitgevoerde bewegingen. Hierdoor kunnen sneller blessures optreden.

Functional trainen
De meeste sporters willen fit en atletisch zijn. Met losse gewichten train je je spieren die je zoals je ze in het dagelijks leven ook gebruikt: Functional training. Je boodschappen dragen, de trap oplopen en dat sprintje naar de trein worden in eens een stuk gemakkelijker.
Ook bijzonder is dat de fitnessapparaten veelal zittend gebruikt worden. We zitten vaak al een hele dag (achter een bureau, in de bank en in de auto) en juist tijdens de oefening is staan van belang. Je traint dan ook je core mee om jezelf in balans te houden.

Het nadeel om als beginnende sporter te starten met losse gewichten is dat je zelf de juiste uitvoering moet aanleren. Bij Ultimate Performance wordt hier dan ook voldoende aandacht aan besteedt. Eerst de oefening juist aanleren, waarna later het gewicht kan worden opgevoerd. Een oefening die vrijwel altijd terug komt bij staande oefeningen is de Hip Hinge, deze moet eerst goed worden aangeleerd om verder te gaan.

Terug naar het overzicht
Geïnteresseerd in onze mogelijkheden of een proefles aanvragen?

Neem contact op!

Stel je vraag Gratis proefles