Blog

Ouderen en (kracht)training

Onderzoek laat zien dat de spiermassa afneemt naar mate je ouder wordt. Door een vermindering van spiermassa neemt de kans op hart- en vaatziektes, hoge bloeddruk, verlaagde stofwisseling, functionele beperkingen in het dagelijks leven, instabiliteit en depressieve stemming toe.

Een verminderde spiermassa komt door een aantal processen in het lichaam:
– Een verlaagde eiwitsynthese wat juist van belang is bij het opbouw en in stand houden van spiermassa
– Een verlaagde hormonale werking: het testosteronniveau daalt terwijl testosteron nodig is bij de opbouw van spiermassa.
– Inactieve leefstijl: een tekort aan beweging kan ervoor zorgen dat het lichaam minder spiereiwitten aanmaakt waardoor de spiermassa afneemt.
– Beperkte inname van eiwitten in de voeding: eiwitten zijn juist de bouwstenen voor de spieren.

Voorbeelden van sportdoelen:
– Werken aan een gezondere toekomst
– Mobiel en soepel blijven met een betere coördinatie
– Minder kans op vallen door betere balans
– Een betere energiebalans overdag
– Langer zelfstandig huishoudelijke taken kunnen uitvoeren

(kracht)training voor ouderen is belangrijk voor het behoud van de gezondheid. Uit diverse onderzoeken blijkt dat ouderen die aan krachttraining doen en regelmatig bewegen op een latere leeftijd nog gemakkelijker de dagelijkse activiteiten zoals het huishouden en wandelen kunnen blijven doen. Krachttraining bij ouderen hangt namelijk samen met allerlei positieve effecten, waaronder een minder hoge bloeddruk, betere stemming, verhoogde botdichtheid, verhoogde coördinatie, spierkracht en spiermassa.

Deze aspecten zijn belangrijk om langer zelfstandig te blijven in het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. De focus ligt hierbij op kracht, balans, coördinatie en lenigheid. Ook mobility wordt hierin meegenomen.

Ben je op zoek naar individuele training: Ultimate Performance zorgt voor een trainingsschema op maat met jouw doel, mogelijke beperkingen en wensen. Daarbij hoort natuurlijk ook de juiste begeleiding om de oefeningen correct uit te voeren. Liever samen aan de slag? De 60UP groepslessen zijn er iedere maandag en woensdag 60UP GYM van 09:00 tot 10:00u.

Terug naar het overzicht
Geïnteresseerd in onze mogelijkheden of een proefles aanvragen?

Neem contact op!

Stel je vraag Gratis proefles