Blog

THE ATHLETE

The athlete program is een trainingsprogramma waarbij je op de beste manier je lichaam traint. Alle vlakken die belangrijk zijn om meer spiermassa, sterker, sneller, explosiever, slanker en fitter te worden, komen aan bod. Welke valken dat zijn en waarom je deze nodig hebt voor een goede training lees je hieronder.

 

Kracht

De basis voor een gezond en sterk lichaam is kracht. Door je kracht te vergroten, zorg je voor een goede fundering waarop je verder kunt  bouwen voor elke soort sport of levensstijl. Door middel van maximale krachttraining  kun je een sterk lichaam realiseren. De maximale kracht is de kracht die een spier maximaal kan trekken of duwen. Eén van de beste methodes om je maximale kracht te vergroten is de maximum effort methode. Deze methode komt terug in the athlete training.

 

Explosiviteit

Elke fit en sterk lichaam zou instaat moeten zijn om explosieve kracht te kunnen leveren. Explosieve kracht is de kracht die een spier in een korte tijd met zoveel mogelijk kracht kan leveren. Focus je in je trainingen alleen op maximale kracht dan wordt je wel sterker, maar ook trager en zal je na een tijd een plateau bereiken. Door op explosiviteit te trainen, leren je spieren beter met elkaar te communiceren (intramusculaire coördinatie) waardoor er een betere samenwerking ontstaat tussen verschillende spiergroepen. Hierdoor kun je ook meer kracht leveren en wordt de snelheid om een bepaalde kracht te leveren verbeterd; je wordt dus sneller. Er zijn twee methodes om je explosiviteit te vergroten: explosieve krachtoefeningen of plyometrische krachtoefeningen. Het verschil tussen deze methodes leg ik nog een keer uit in een ander blog.

 

Stabiliteit & mobiliteit

De mobiliteit van spieren en gewrichten betekent de vrijheid waar spieren en gewrichten in kunnen bewegen. De stabiliteit van spieren en gewrichten betekent met welke kwaliteit de spieren en gewrichten in staat zijn kracht of beweging te kunnen controleren. Zonder een goede mobiliteit en stabiliteit kun je niet optimaal bewegen en zal er overcompensatie ontstaan door andere spieren en gewrichten. Deze overcompensatie kan weer leiden tot een blessure die zelfs chronisch kan worden.

Benieuwd of jouw mobiliteit en stabiliteit goed genoeg is? Vraag bij een van onze trainers in de GYM om dit bij je te testen.

 

Conditioning

Conditioning is een soort krachttraining waarbij je gebruik maakt van oefeningen op snelheid, kracht en explosiviteit. Deze oefeningen spreken meerdere spiergroepen tegelijk aan en worden vaak uitgevoerd in een circuit of interval. Dit zorgt voor een verhoogde hartslag en verbeterd de VO2 max (zuurstof opname) wat resulteert in een beter uithoudingsvermogen. Tevens kun je door conditioning spiermassa ontwikkelen wat leidt tot een snellere en hogere stofwisseling en een lager vetpercentage .

 

Core stabiliteit

Vrijwel elke beweging die we maken begint van uit de core. Om optimaal te kunnen bewegen en kracht te leveren heb je een goede core stabiliteit nodig. Core stabiliteit is het stabiliseren van de wervelkolom vanaf je heupen tot aan de schouder. De bilspieren, heupspieren, hamstrings, buikspieren en rugspieren zorgen voornamelijk voor de stabiliteit. Zonder een goede core stabiliteit is de kans op verminderde prestaties of een blessure zeer groot.
Benieuwd of jouw core stabiliteit goed genoeg is? Vraag bij een van onze trainers in de GYM om dit bij je te testen.

 

Herstel

Na het trainen is het van belang om je lichaam te laten herstellen door een goed voedingspatroon. Een goed voedingspatroon zorgt ervoor dat je lichaam de benodigde energie en bouwstoffen binnen krijgt om het lichaam te herstellen. Ook een goed nachtrust helpt bij het herstel van je lichaam. Naast voeding en nachtrust is ook een goede doorbloeding van je spieren en bindweefsel belangrijk. Dat kan door middel van massage of actief herstel.  Daarnaast is het plannen van je training van belang zodat het lichaam voldoende tijd krijgt om te herstellen tussen de trainingen.

 

Wil je the athlete zelf ook volgen? Vraag erna in de GYM

Terug naar het overzicht
Geïnteresseerd in onze mogelijkheden of een proefles aanvragen?

Neem contact op!

Stel je vraag Gratis proefles