Na het NK functional fitness in juni 2019 moest ik terug naar de tekentafel om mezelf te verbeteren (Lees de BLOG NK functional fitness 2019). Graag vertel ik je mijn verhaal van het afgelopen 8 maanden om te laten zien hoe mijn ups en downs zijn geweest.
Zwakke en sterke punten
Mijn eerste gedachte was “ik moet nog meer en nog harder trainen” en ging van 7 uur in de week naar 12 uur per week trainen. Hier kwam ik al snel van terug want dat werkte averechts. Ik kreeg meer pijntjes en was ongelofelijk moe. Toen besloot ik om mijn zwaktes in kaart te brengen en hierop te gaan focussen. Dit pakte een stuk beter uit en ik kreeg weer resultaat. Helaas werden mijn sterke punten ook zwakker, omdat ik me alleen op mijn zwakke punten aan het focussen was. Zo ging mijn squat van 200kg terug naar 150/160kg. Au dat deed mijn ego pijn. Ik besloot om 1x per week elders zelf trainingen te volgen om mijn Olympische liften te verbeteren. Bij deze trainingen staan de deadlift en back squat centraal. Het is fijn dat ik nu niet zelf de coach ben maar een sporter en dat ik 100% de focus op mezelf kan leggen.
Bij de laatste wedstrijd van het seizoen keek ik eens rond in de kleedkamer en dacht “oei waar is die fitheid en die six pack van mij gebleven in vergelijking met de rest van die gasten”. Ik realiseerde dat weinig slaap en veel werken niet goed is voor de voedingskeuzes. Ook mijn voeding moest weer terug in het gareel. Niet dat mijn voeding heel slecht was, maar te veel van gezond eten is ook te veel. Op dat moment woog ik 88 kg met een vet percentage van 16%.
Off-season
In september begon het ‘off-season’. Vol nieuwe ideeën en enthousiasme begon ik om alles op de rit te krijgen: mijn voeding moest weer top zijn, elke 6 weken langs de fysio voor een check up en elke 4 weken langs de masseur om alles soepel te houden. Ik verwachtte echter zoveel dat het niet ging zoals ik hoopte en ik teveel druk mezelf oplegde, waardoor er toch weer blessures opkwamen die ik tijdens het wedstrijdseizoen had genegeerd. Mijn motivatie zakte naar een dieptepunt en was van plan om te stoppen met wedstrijden. Ik baalde ontzettend dat ik zoveel energie, tijd en moeite in mijn trainingen stopte, maar het zo moeizaam ging. Was dit het nog waard? Natascha zei echter “beter nu blessures die je kunt aanpakken, dan straks tijdens je wedstrijden”. Dus ik weer vol goede moed aan de slag, maar van de 4 maanden waren er al wel 6 weken om.
Voeding
Ergens begin augustus werd mijn interesse gewekt door een wetenschappelijk onderzoek over een bepaald merk vleesvervanger waarin eiwitten (mycoproteïne) zitten die 128% meer spieropbouw genereert dan dierlijk eiwit. Dat wilde ik! Niet veel later kwam de docu ’the gamechanger’ op netflix voorbij en mijn interesse in plantaardig eten werd groter. De documentaire is in mijn ogen slecht onderbouwd, maar ik wilde het zelf ervaren. De omslag van dierlijke eiwitten naar enkel plantaardig eten is niet gemakkelijk. Opnieuw opzoek naar recepten, nieuwe producten leren waarderen en ook in mijn sociale omgeving was er weerstand. Nu ruim 3 maanden later en super blij met het resultaat: ik ben sterker en fitter dan ooit, weeg 86kg met een vetpercentage van 11%, mijn oude PR’s verbreek ik met gemak.
Wedstrijd seizoen
Het wedstrijd seizoen staat voor de deur en mijn motivatie is weer op en top. Ik merk echter dat er nog meer progressie te halen valt en ik besluit om me te laten begeleiden door een eigen crossfit coach. Hij geeft objectieve feedback en maakt mijn trainingsschema’s. Op deze manier kan ik mezelf niet meer ontzien door oefeningen die ik vervelend vind niet te doen en zet ik de puntjes op de i.
En nu op naar de kwalificaties! Beter voorbereid dan ooit te voren. Zal het genoeg zijn? We gaan het zien, maar ik ga ervoor!
Terug naar het overzicht