Blog

Tips voor de feestdagen

De calorierijke feestdagen komen er weer aan en we willen je hier toch al wat tips geven om niet een heel jaar werk in de prullenbak te gooien.

Drie dagen
Het is misschien een open deur, maar de feestdagen zijn in werkelijkheid maar 3 dagen (eerste, tweede kerstdag en oudejaarsavond) en geen 2 volle weken. Een keer jezelf verwennen met lekkernijen is dus geen probleem, maar zorg voor de balans in de dagen tussen die speciale dagen.

Eetfestijn?
Daarnaast lijkt het echter een eetfestijn geworden in plaats van de warme, gezellige dagen met dierbare waar het eigenlijk om te doen is. Wat vind je nu echt belangrijk deze dagen? Veel eten of gezellig samen zijn? Hou die gedachte eens vast. Probeer eens naar je gevoel te luisteren en stop wanneer je vol zit.

Kijk vooruit en overzie het geheel
Al dat eten in overvloed zorgt bij vele ook voor het idee ‘ik eet maar wat meer, want het is sonde om het straks weg te gooien’. Hoeveel restjes houden we wel niet over? Komt dat doordat je te veel hebt gekocht en bereid? Of doordat je dierbaren te weinig hebben gegeten? Doe dus eens een poging om afgepast te koken, honger zullen we in deze dagen echt niet hebben! Het volgende maal staat voor vele namelijk alweer op de planning. Niet alle maaltijden hoeven dus ook niet luxe en overdadig te zijn. Bedenk vooraf welke eetmomenten je mogelijk wat soberder kunt zijn. Het hoeft niet en-en-en te zijn. Soms mag je ook wel eens streng zijn voor jezelf: niet en rijkelijk belegde broodjes – en gebak – en een 4-gangen diner inclusief te groot stuk vlees en zwaar toetje – en de nodige glazen alcohol – en nog wat lekkers op tafel later. Kijk dus vooruit en beslis waar het gemakkelijk wat minder kan.  Heb je een samengestelde brunch of diner (ieder neemt iets of een gerecht mee)? Overleg dan wat iedereen maakt en spreek af dat er niet in overvloed gekookt hoeft te worden.

Alcohol
Nu we het er toch over hebben… Tijdens de feestdagen vloeit de alcohol ook rijkelijk. Als diëtist zal ik het natuurlijk niet aanmoedigen, maar begrijpen doe ik het wel hoor. Wees echter bewust van je drinkgedrag. Hoe vaak en hoeveel wil je drinken? En kun je ook een dag overslaan? Buiten het feit dat alcohol (net als gewone frisdrank, vruchtensapjes en alcoholvrij bier echter) calorieën bevatten, drink je al snel meer dan dat je er erg in hebt.

Ken jij de standaard afmetingen van jouw drankje? Schenk je niet ’toevallig’ je glas wijn wat voller?
1 alcoholconsumptie = 10 gram alcohol
1 glas wijn 12% = 100 ml (dus uit 1 fles wijn van 75 cl behoren 7 glazen wijn te kunnen)
1 glas bier/pils = 250 ml
1 glas speciaal bier 8% van 330 ml zijn 2 alcoholconsumpties
1 glas sherry/port = 50 ml
1 glas sterke drank = 35 ml

Groenten
Groenten geven door de vezels een vullend gevoel terwijl ze niet calorierijk zijn.  Meestal staat het stuk vlees centraal in het gerecht. Draai dit eens om en maak van de groenten een mooie presentatie, zorg voor groenten in zoveel mogelijke gerechten. Groenten kun je bijna overal aan toevoegen: in een aperitiefhapje, een soep, salade als bijgerecht en natuurlijk warme groenten bij je hoofdgerecht. Gebruik verschillende kleuren groenten zodat je meteen een mooi opgemaakt bord krijgt. Begin met de groenten in plaats van het vlees of aardappeltjes/frietjes. Ga je gourmetten? Bak dan om en om een pannetje groenten en vlees.

Sausjes
Bij een uitgebreid diner komen ook vaak verschillende sauzen op tafel die romig en calorierijk zijn. Is dat echt nodig om het eten lekker te maken? Bij kwalitatief goed eten hoeft dit eigenlijk niet. Vraag dus of het los ernaast geserveerd kan worden in een restaurant. Ben je zelf de kok? Probeer eens een mousse of schuim te maken van groenten om meer smaken op je bord toe te voegen. Dressings op yoghurt- of azijnbasis zijn bijvoorbeeld ook minder calorierijk voor in een salade.

Nagerecht
Meestal hét caloriebommetje van de avond! Ook hier kun je kiezen om fruit of groenten erin te verwerken. Zelf (yoghurt)ijs maken waar je minder suiker in doet. Of kies voor gezonde vezelrijke bodem door middel van bijvoorbeeld havervlokken/mout. Ben je niet zelf aan zet, kies dan voor een kleine portie of deel een nagerecht eventueel met je tafelgenoot. En herinner jezelf: vol = vol, dus je mag ook wat laten staan.

Beweeg
De feestdagen worden vaak ervaren als drukke dagen en sport schiet er bij verschillende mensen nog wel eens bij in. Maar na al dat tafelen is het juist goed om eens te bewegen. Kom sporten bij Ultimate Performance. Let wel op want we hanteren aangepaste openingstijden. Wil je toch op de normale tijden komen? Mail ons voor een toegangscode voor de onbemande GYM. Een lekkere (familie)wandeling kan natuurlijk ook!

Terug naar het overzicht
Geïnteresseerd in onze mogelijkheden of een proefles aanvragen?

Neem contact op!

Stel je vraag Gratis proefles